Mijn 3de dan Krav Maga journey

Het is gelukt! Ik ben geslaagd voor mijn 3de dan Krav Maga, als een van de weinige vrouwen in de wereld, het hoogste niveau in Krav Maga. Stiekem had ik dit gedroomd, ik had gehoopt dat het me zou lukken, de weg ernaartoe ging zeker niet altijd over rozen en het klopt wat men zegt, de aanhouder wint.

Toen ik net begon met Krav Maga, 15 jaar geleden, stelde ik mezelf als doel hier heel goed in te willen worden en het hoogst haalbare eruit te halen. Nu terugkijkend heeft mijn ambitie me zoveel meer gegeven dan alleen maar het behalen van mijn 3de dan.

Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt, ik heb de allerleukste job die er is. Met mijn fysieke vaardigheden en met mijn manier van lesgeven, weet ik mensen te bereiken en bij de dragen aan de weerbaarheid van mensen. Gaandeweg is het mijn missie geworden om mensen bewuster te maken van hun eigen mogelijkheden, zelfverzekerder, sterker en veiliger door de trainingen die ik geef.  Ik heb in Utrecht een succesvol Krav Maga Trainingscentrum Reflex opgezet met een waanzinnig leuk en enthousiast team van Instructeurs en het effectieve Zelfverdedigingsprogramma voor Vrouwen: JUNO. Hiermee ben ik bezig vrouwen wereldwijd te empoweren door zelfverdediging. Ook komt mijn boek hierover dit jaar uit. Het is ongelofelijk wat het mij allemaal heeft gebracht. Ik ben ontzettend dankbaar en voel me bevoorrecht dit allemaal te kunnen doen en bereiken.

De 3de dan test. Ik was een week voor de test 2 weken ziek geweest. Ik was ontzettend nerveus dat ik door mijn verminderde conditie en de vermoeidheid slordig zou worden in mijn technieken en het dan niet zou halen. Ook speelde mee dat ik bij mijn 2de dan test super scherp was en een mega conditie had; ik had daarvoor een 6 weekse trainingskamp gehad en kon een hele dag knallen zonder te verslappen. Hoe kon ik dat overtreffen?
Die dag moest ik een ander plan hebben om te slagen. In mijn trainingen zeg ik weleens tegen mijn leerlingen dat, als je in een fysieke gevecht bent beland, je door moet blijven gaan net zolang tot je jezelf in veiligheid kunt brengen en dat de enige reden tot opgeven, bewusteloosheid is. Dit was mijn plan.Ik heb het geweten. Tweeeneenhalfuur lang op mijn max presteren. Hoe ik het deed, deed ik het, ik zal je de details besparen maar ik bleef wakker. ’s Avond op mijn hotelkamer heb ik wat video en foto materiaal van mezelf terug bekeken om te zien hoe ik het er technisch gezien vanaf had gebracht. Ik vond het niet tegenvallen.

Na mijn fysieke test moest ik direct een presentatie geven. De vraag was: “Hoe Krav Maga stress drills gebruikt om leerling te verbeteren in hun reactie tijd en begrip van de technieken. Ik moest daarbij 3 voorbeelden geven van drills die leerlingen ondersteunen in het presteren tijdens een gewelddadige confrontatie. Deze drills moesten een techniek bevatten uit level 1-2, een techniek uit level 3-4 en 1 techniek uit level 5 of hoger”. Nu gaat praten mij vaak wel makkelijk af en kan ik lekker kletsen over Krav Maga, de achtergronden, waarom je doet wat je doet etc. In het Engels is mijn verhaal vaak iets minder kleurrijk maar kom ik altijd toch wel redelijk goed uit mijn woorden en kan leuke verhalen vertellen. Bij deze presentatie moest ik toch even schakelen en na de eerste (mega lange) 5 a 10 minuten landde ik gelukkig weer op deze planeet en kwam ik weer in mijn element van voorbeelden aandragen en leuke oefenvormen bedenken en tot het punt te komen. Het werd zelfs gezellig.

De uitslag liet op zich wachten. Ik vond zelf dat ik geslaagd was. De fysieke uitputting, de mentale uitdaging en de “gezellige” presentatie, ik had het goed gedaan. John Whitman grondlegger van Krav Maga Alliance, die mijn test afnam, moest wel een heel goed verhaal hebben mocht ik het niet gehaald hebben. Gelukkig na 24 uur kwam hij met de bevestiging, ik was geslaagd voor mijn 3de dan Krav Maga. Proost!

En nu? What’s next?

KiteSurfen. Vorig jaar heb ik in Zuid-Afrika een introductie cursus gedaan, helemaal te gek!Ik kan nog niet fatsoenlijk een paar meter op die plank staan, maar dit wil ik leren en…. ik wil hier goed in worden ;-)

Synthia Stoffer Black Belt 3 exam 01
Synthia Stoffer Black Belt 3 exam02
Synthia Stoffer Black Belt 3 exam03
Synthia Stoffer Black Belt 3 exam04